VÅRE BEHANDLINGER
Hva er naprapati?Naprapati betyr å korrigere årsak til smerte. Ordet kommer av det tjekkiske ordet ”napravit” som betyr å korrigere og det greske order ”patos” som betyr smerte. Yrket oppstod i 1907 da den amerikanske kiropraktoren Oakley Smith formulerte grunntesene for naprapatien. Siden den gang har yrket utviklet seg mye, blant annet på grunn av nyere forskning.
Innenfor naprapatiens behandlingssystem er manipulasjon, mobilisering, massasje, muskeltøyning, artikulering og triggerpunktsbehandling hovedelementene. Disse metodene blir ofte benyttet i kombinasjon for effektivt å behandle muskel- og skjelettplager. Undersøkelse og behandlingNår en pasient kommer til en naprapat første gang, innledes besøket med en anamnese.For å finne årsaken til pasientens smerter er det viktig å foreta en gjennomgang av pasientens sykdomshistorie og livssituasjon. Deretter foretas det en rekke kliniske tester for å finne årsaken til smerten. Naprapaten stadfester hvilke strukturer som er påvirket, og om det foreligger neurologiske eller sirkulasjons forstyrrelser. Testene avdekker også eventuelle alvorlige sykdomstilstander, der pasienten oppfordres til å kontakte lege.
Manipulasjon Benyttes for å normalisere bevegeligheten og funksjonen i ulike ledd. Mobilisering En veldig spesifikk og leddnær tøyning. Dette brukes som alternativ til manipulasjon. Artikulering Behandlingsmetode som brukes for å øke bevegligheten i ledd. Triggerpunktbehandling Benyttes for å redusere muskelspenninger og minske en viss type smerteutstråling. Pressur blir ofte benyttet som behandling av triggerpunkter. Muskeltøyning Benyttes for å senke muskelspenninger og øke fleksibiliteten. Massasje Benyttes for å øke blodsirkulasjonen og senke muskelspenninger. Elektroterapi Ultralyd, Scanlab, TNS og interferens kan også benyttes, men som regel i kombinasjon med manuell behandling. Rehabilitering og trening Ulike hjemmeøvelser og treningsprogram tilpasses hver enkelt pasient, og benyttes for å forebygge og rehabilitere. Grunnprinsippet er å skape en god balanse mellom styrke og bevegelighet. |